Šéfredaktori odmietajú zásahy politikov do činnosti novín

24.11.2011 Bratislava

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) - Politici nemajú žiadny vplyv na obsah našich novín, zhodujú sa šéfredaktori slovenských mienkotvorných denníkov Sme, Hospodárske noviny aj Pravda.

Podľa medializovaných informácií jeden z popredných opozičných politikov údajne vyvíjal nátlak na redaktorku Pravdy, aby písala o niektorých témach, konkrétne napríklad o rýchlej jazde dnes už exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS). Nora Slišková, šéfredaktorka Pravdy, však podobné nátlaky odmieta.

"Úplne vylučujem, žeby nejakí politici zasahovali do činnosti novín. Je irelevantné, čo si myslia a rozprávajú, na noviny to nemá nijaký vplyv," povedala dnes pre agentúru SITA Slišková.

Podľa šéfredaktora Sme Matúša Kostolného je úplne normálne, ak novinári majú svoj zdroj u politikov a je bežné, že od nich získavajú informácie.

"Na samotnom kontakte novinára s politikom nie je nič zlé a nie je absolútne chybné. Samozrejme, je problém, ak politik prikazuje novinárovi, čo má robiť, tak to už nie je normálny vzťah," hovorí Kostolný. "Nemám odposluchy svojich vlastných redaktorov, ale som presvedčený, že to takto nefunguje," doplnil. Novinár podľa Kostolného môže získavať informácie aj od neslušného človeka za predpokladu, že informáciu spracuje poctivo, overí ju a redakcia rozhodne, že je dôležitá.

Akýkoľvek vplyv na smerovanie a orientáciu novín vylučuje aj šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro. "Považujem za neprípustné, aby do profilácie Hospodárskych novín vstupovali politici cez osobný lobing u redaktorov a novinárov, ale rovnako by som považoval za nešťastné z mojej strany, ako novinára a zároveň ako šéfredaktora Hospodárskych novín, aby som hodnotil situáciu v inom denníku," tvrdí Vavro. Šéfredaktorka Plus 1 deň Nancy Závodská odmietla komentovať prepisy odpočúvaní na internete, so šéfkou Nového Času Júliou Kováčovou sa agentúre SITA nepodarilo skontaktovať.
 

Vyberte región